Liisa Polameri

Karppaajan ruokapöydästä poimittua VI

  • Jos joku tuntee kuvan kannossa kasvavat sienet, niin olisi mukava kuulla, mitä ne ovat.
    Jos joku tuntee kuvan kannossa kasvavat sienet, niin olisi mukava kuulla, mitä ne ovat.

Karpin elämä on oikeastaan elämäntapa, eikä sellaisena ollenkaan hassunpaa keräilijä – metsästäjän elämää. Se aktivoi toimimaan eri vuodenaikojen mukaan ja varastoimaan ravintoa talven varalle.

Eipä aikaakaan, kun lumet jo alkavat sulaa ja ensimmäiset nokkosen taimet alkavat kasvaa karusta maasta. Niitä kannattaa poimia sakset ja kumihanskat kädessä niin paljon kuin jaksaa. Valmistusta ja säilömistä varten ne huuhdellaan, kiehautetaan nopeasti, huuhdellaan jälleen ja annetaan valua. Niistä voi puristella veden pois kouran kokoisina palleroina ja laittaa pallerot pakastimeen. Nokkosen maku on täyteläisen maukas ja sitä  voi käyttää erilaisten ruokien – kuten salaatin, keittojen, paistosten sekä pataruokien – lisukkeina.

Kesällä monet ravinnoksi sopivat villiyrtit ovat mielenkiintoisia, uusia tuttavuuksia ja niiden metsästys viihdyttävää puuhaa. Edullistakin se on, kun salaattiaineksia saa suoraan luonnosta.

Syksymmällä on  mukavaa ottaa eväät mukaan ja lähteä metsään marjoja poimimaan tai sienestämään. Muutama yleisin, paikallisissa metsissä esiintyvä ruokasieni, on hyvä opetella tuntemaan ensin kunnolla. Jo sillä pärjää sienimetsässä hyvin. Ottaa vain sellaisen sienen, jonka varmasti tietää olevan ruokasisieneksi kelpaava yksilö.

 

* * *

 

Nokkoskeittoresepti

(Valmistetaan pinaattikeiton tapaan)

 

Pari palleroa nokkosia

Puolikas parsakaalia

Vettä n. 5 dl

Kermaa (tai punaista maitoa)

Yrttimausteita

Vähän pippuria ja mineraalisuolaa

Loraus kylmäpuristettua oliiviöljyä tai rkl voita (kattilan pohjalle)

Kananmuna (lisätään keitettynä lautaselle)

 

* * *

 

Ainekset sekoitetaan tehosekoittimessa (lukuun ottaamatta kaksi viimeistä) ja kaadetaan kattilaan. Ketetään n. 8 minuuttia ja annostellaan lautaselle keitetyn kananmunan päälle.

 

* * *

 

Lisänä mantelisämpylöitä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kuvassa oleva sieni saattaisi olla osterivinokas tai muu vinokas. Ehkä koivuvinokas?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tunnistamista voisi helpottaa kuva myös yläpuolelta ja siten, että kiinnityskohta näkyy.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Sienen pinta oli vaalean- tai lohen punainen. Luulin niitä ensin koivunkantosieniksi mutta ei ne niitä taida olla - ainakaan netissä olevien kuvien mukaan. Noita kyseisiä sieniä on aika paljon täällä päin, missä asun. Pitää varmaankin ostaa uusi ja kunnolloinen sienikartta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitään koivunkantosieniä ne ei ole, näyttävät vinokkailta, mutta kun kuvassa niistä ei näy ollenkaan jalka tai miten kiinnittyvät kantoon, niin vaikea sanoa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Pinaatti- ja nokkoskeitoissa kannattaa muistaa niiden suuri K-vitamiinipitoisuus, joka saattaa olla vaarallinen esim. flimmeripotilaille.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Kyllä! Tämä on hyvä muistaa. Pinaatin, nokkosen ja punajuuren kanssa, on hyvä olla vähän tarkkana omista taustoista riippuen.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Ja minä kun olen olettanut, että karppaajien ruokavalion perusta on lihalla ja voilla mässäily.
En ole vielä lukenut aiempia juttujasi, mutta vaikutat laktovegaanilta.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Karppauksesta on olemassa monenlaisia versioita ja ennakkoluulojakin. Olen itse valinnut ruokavaliolinjaukseni Antti Heikkilän kirjan, Diabeteksen hoito ruokavaliolla, mukaisesti sillä erotuksella, että punaista lihaa en osaa käyttää. Kaikkia muu sisältö on muuten aikalailla "ortodoksista".

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Et syö lohta??? Hmm....

Miksi tämä jenkkien "punainen liha" on otettu suomen käyttöön, vaikka se on ihan turhaa? Metsästäjäkansana voisimme käyttää ihan omia perinteisiä termejämme: eläimet, linnut, kalat jne. Ihan sama, mitä joku biologi siihen sanoo; tieteen luokitukset eivät ole samoja kuinmetsästäjien.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #7

Lohta? Tottakai! Karpaajille suositellaan nimenomaan ja mieluimmin rasvaista kalaa. Oli se sitten lohta, sardiinia ynnä muita lajeja

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #11

Mutta lohen lihahan on punaista! Katso edellistä viestiäni. ;)

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #12

Oletko aivan varma, että en huomannut punaista väriä kommentissasi :)